Deski gastronomiczne zgodne z normami HACCP
Osoby, które pracują w branży gastronomicznej doskonale wiedzą, jak powinny wyglądać deski gastronomiczne i dlaczego wyróżniają się one określonymi kolorami. Jednak powinniśmy wiedzieć o tym, że deski gastronomiczne bardzo często posiadają również dość niezrozumiałe określenie HACCP. Deski gastronomiczne tak określane wcale dopasowania się do wystroju wnętrz, ale dobiera się je ze względu na kolor, by w sposób szczególny zachować higienę pracy. Co warto wiedzieć na ten temat? Zastanowimy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.
Deski gastronomiczne, których nie może zabraknąć w profesjonalnej kuchni
Niewątpliwie zarówno deski gastronomiczne, jak i deski, które kupujemy do naszej domowej kuchni, stanowią jedno z najbardziej popularnych akcesoriów kuchennych, które są ciągle w życiu. Bez względu na to, czy chodzi o profesjonalną kuchnię, czy też nasze domowe zacisze, ciągle kroimy, siekamy, szatkujemy różnego rodzaju produkty, dlatego też musimy pamiętać o tym, by wybrany przez nas deski gastronomiczne spełniały odpowiednie normy. Wybór odpowiedniego rozwiązania może nam zagwarantować symbol HACCP, gdyż jest to dość istotna sprawa ze względu na obowiązujące normy oraz przepisy. Jest to szczególnie ważne ze względu na to, że powinny być zachowane wszelkie zasady higieny.
Koniecznie musimy pamiętać o tym, że branża gastronomiczna rządzi się własnymi prawami, które są odgórnie ustalone dla pełnego bezpieczeństwa potencjalnych klientów restauracji, również innych lokali gastronomicznych, w których przygotowywana jest żywność. Dlatego też wybierając deski gastronomiczne, szefowie kuchni zdają się na konkretne kolory, które są adekwatne do określonego rodzaju żywności. Tego typu działanie jest niezwykle istotne i niewątpliwe ma na celu unikanie mieszania się różnych składników konkretnego pochodzenia. Oznacza to więc, że inne deski gastronomiczne powinniśmy zakupić do surowego mięsa, inne będą dedykowane do warzyw i tak dalej. Dlatego też istnieje system HACCP, który rozróżniająca i desek gastronomicznych do krojenia ze względu na kolory.
HACCP – co to takiego?
Wspomnieliśmy już o tym, że w branży gastronomicznej zachowanie i przestrzeganie zasad higieny ma kluczowe znaczenie ze względu na bezpieczeństwo oraz zdrowie gości. Omawiany przez nas system, w którym oznaczane są deski gastronomiczne to nic innego jak Hazard Analysis and Critical Control Points, który w tłumaczeniu na język polski oznacza system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Zgodnie z założeniami tego systemu oznacza to więc, że powinniśmy stosować określony i konkretne deski gastronomiczne do danej grupy produktów. Dlatego też deski gastronomiczne zostały w ten sposób podzielony i oznaczone kolorami, co ma nam ułatwić pracę. Cały ten system jest niezwykle prosty i usprawnia codzienne czynności i pracę w kuchni, gdyż wybieranie konkretnego koloru wchodzi na po prostu automatycznie w nawyk.
Deski gastronomiczne a konkretne kolory
Skoro dane kolor desek gastronomicznych odpowiada określonej grupie produktów żywnościowych, powinniśmy wyjaśnić, jakie rozwiązanie wybrać do danej grupy. Bezwzględnie jednak należy pamiętać o tym, że kolory mają za zadanie ułatwiać nam pracę i dobieranie desek, a pod żadnym pozorem nie powinniśmy kroić różnorodnych produktów na tej samej desce. Tego typu działanie na pewno zwiększa utrzymywanie czystości, bezpieczeństwo i higienę pracy oraz przeciwdziała zanieczyszczaniu żywność. Kolor czerwony dedykowany jest do surowego mięsa. Deski gastronomiczne niebieskie przeznaczone są do owoców morza oraz surowych ryb. Zielone deski do krojenia powinniśmy używać wtedy, kiedy kroimy owoce i warzywa. Surowy drób możemy obrabiać na żółtej desce do krojenia. Brązowa deska gastronomiczna powinna być używana wtedy, kiedy zajmujemy się mięsem gotowanym i wędlinami. Z kolei deski gastronomiczne w kolorze białym świetnie sprawdzą się w przypadku pieczywa i nabiału.
Podsumowanie
Jak widać, deski do krojenia mogą być naprawdę różne. W domu też warto zastosować taki podział, gdyż jeżeli przygotowujemy codziennie jakieś potrawy, warto skupić się na konkretny w kolorach, które są stosowane w gastronomii. Deski gastronomiczne to świetny wybór bez względu na to, czy potrzebny nam on będzie w profesjonalnym lokalu gastronomicznym, czy także przydatny okaże się w domowym zaciszu.